כללי בטיחות במחסן בטיחות וגהות בעבודה
החוק בישראל דורש מהמעסיקים לדאוג לסביבת עבודה בטוחה ונטולת סיכונים עבור העובדים.
כללי ותקנות הבטיחות בעבודה תקפים גם לגבי מחסנים הנמצאים בשימוש נרחב במפעלי התעשייה ובעסקים השונים.
לכן, המעסיק חייב למזער סיכונים בסביבת העבודה, כולל מחסנים, ובנוסף עליו להקפיד על הוראות החוק והכללים לבטיחות וגהות בעבודה במחסן.
המעסיק נדרש להדריך את העובדים, להתקין אמצעי שילוט, הכוונה ואזהרה במחסן, לתכנן מערכת מידוף חזקה ובטיחותית ולקבוע נהלי עבודה בטיחותיים במחסן.
ריבוי תאונות עבודה במחסנים תעשייתיים
סקר שוק שנעשה בארצות הברית בנושא תאונות עבודה במחסנים מצביע על כך שרוב נפגעי העבודה במחסן הם עובדים ותיקים ובעלי ניסיון, ומרבית התאונות נגרמות בשלב ההטענה והפריקה מכלי רכב או בעת עבודה עם מלגזה או במת הרמה במחסן.
תקנות הבטיחות והגהות בעבודה קובעות שהמעסיק חייה לבצע הדרכה לעובדי המחסן על מנת למזער ולמנוע תאונות עבודה עם נפגעים.
רבים מהמעסיקים מתעלמים מדרישה זו המפורטת בחוק, לכן לא פעם עובדי מחסנים נפגעים מאחר שהם לא השתתפו בהדרכת בטיחות או שאין נהלי עבודה במחסן של העסק.
בטיחות וגהות בעבודה (תעסוקה)
מדינת ישראל נחשבת למתקדמת בנושא הבטיחות והגהות בעבודה.
המדינה הסדירה את הנושא החשוב של בטיחות וגהות בתעסוקה באמצעות שני חוקים מרכזיים:
- חוק ארגון הפיקוח על העבודה, התשי"ד-1954 והתקנות שנגזרות מכוח החוק.
- פקודת הבטיחות בעבודה (נסח חדש), תש"ל-1970.
פקודת הבטיחות בעבודה נועדה להסדיר את ההוראות הקובעות לגבי תנאי הבטיחות והגהות במקומות עבודה שונים, כולל מפעלים תעשייתיים. הפקודה עוסקת ב-3 נושאים מרכזיים:
- בטיחות: בטיחות גישה ומעבר, בטיחות בעבודה עם מכונות, בטיחות בעבודה עם סולמות, מעליות ומדרגות, אביזרי הרמה ועוד. הפקודה מפרטת גם הוראות לגבי אמצעי מילוט בזמן שריפה.
- בריאות: הוראות לשמירה על בריאות העובדים, בין היתר עובדי מחסנים. ההוראות קובעות סידורי בריאות בעסק ובמחסן, כולל דגשים לגבי ניקיון, ניקוז, אוורור ומיזוג אוויר, תאורה, השגחה רפואית וכדומה.
- רווחה: המעסיק חייב לדאוג לרווחת העובדים במחסן ולוודא שיש להם מי שתייה זמינים וראויים, מלתחות, עזרה ראשונה בהישג יד ועוד.
בתוך כך, הוראות הבטיחות והגהות עוסקות גם בכללים לתנאים סביבתיים ראויים במחסן, וחובה להקפיד על ההנחיות על מנת למזער תאונות עבודה ופגיעות בגוף ובנפש.
כללי בטיחות לעבודה במחסן
תכנון נכון של פתרונות המידוף במחסן ממזער את הסיכון לעובדים ומונע תאונות מיותרות, פציעות ונזקי גוף ורכוש.
במחסנים רבים מאחסנים ציוד ומטענים כבדים, חומרים כימים מסוכנים, חומרים רעילים ועוד. למעשה, רוב התאונות שנגרמות בעת העבודה המחסן מקורן באופי הציוד והחומרים, לכן המעסיק חייב להקפיד על כללי הבטיחות הבאים במחסן:
אחסון נכון
יש להקפיד על אחסנה נכונה ובטוחה, לכן חשוב לתכנן את המחסן על ידי אנשי מקצוע ולבחור בפתרונות מידוף המותאמים לתקנים, למאפייני הציוד, המטענים והחומרים, וחשוב לוודא כי המעברים בין המדפים במחסן פנויים מציוד ומאפשרים שינוע והובלה באופן בטיחותי וללא הפרעה.
אחסון סחורה פגומה
יש להקצות שטח במחסן עבור אחסנה של סחורה פגומה, וחשוב להכין נהלי עבודה לטיפול בסחורה הפגומה מאחר שהיא עלולה להיות מסוכנת לעובדים ולסביבה.
אמצעי שילוט ואזהרה
הוראות הבטיחות בעבודה מחייבות התקנת אמצעי שילוט, הכוונה ואזהרה במחסן וסביבתו.
יש להתקין את שלטי האזהרה וההכוונה במקום בולט במחסן, על פי הכללים המחייבים והשילוט חייב להיות ברור ומובן.
ציוד מגן לעובדי המחסן
בהתאם לאופי העבודה וסוג החומרים והמטענים המאוחסנים במחסן, המעסיק חייב לצייד את עובדיו בציוד מגן אישי כמו קסדות, כפפות, משקפי מגן, בגדים ונעלי בטיחות ועוד.
אמצעי בטיחות במחסן
יש להתקין במחסן אמצעי בטיחות להגנה על העובדים, לדוגמה מאחזי יד ומעקות, אמצעים מיוחדים למניעת נפילות והחלקות כמו אריחים מחוספסים ומדרכי רשת, טריז עצירה למשאיות בשטח ההטענה והפריקה ועוד.
עבודה בטיחותית עם מלגזות
במחסנים רבים משתמשים במלגזות לצורך שינוע והובלה של ציוד, חומרים, סחורה ומטענים. ראוי לציין כי תאונות עבודה רבות נובעות משימוש לא נכון במלגזות בעת פריקה והעמסה במחסנים, לכן יש לרענן את כללי הבטיחות בעבודה במחסן, לשלוח עובדים המשתמשים במלגזה לקורס רענון מלגזנים, להגביל את מהירות הנסיעה בתוך המחסן וכד'.
נהלי בטיחות לעבודה במחסן
חשוב להכין נהלים לעבודה בטוחה במחסן, ויש לבצע הדרכות תקופתיות לעובדי המחסן ולרענן נהלים בהתאם לכללים המשתנים.
אחסון חומרים מסוכנים
ישנם כללים מפורטים לגבי אחסנת חומרים מסוכנים לאדם ולסביבה, ואם מאחסנים חומרים דליקים בכמות גדולה החוק קובע שיש לאחסן אותם באגף נפרד.
במחסן המשמש לאחסנת חומרים נוזליים מסוכנים החוק מחייב התקנת אמצעים למניעת פיזור שפך, למשל שיפועים נכונים לצורך ניקוז, מאצרות ועוד.
אחסנה בטוחה על מדפים במחסן
פתרון המידוף במחסן חייב להתאים לסוג הציוד והפריטים המאוחסנים, והמדפים חייבים להיות מעוגנים לרצפה או לקיר.
אין לאחסן ציוד וסחורה שבולטים מעבר למדף, ובנוסף חייבים להקפיד על אחסון פריטים בהתאם לכושר המשא של המדפים במחסן.
אם משתמשים במלגזות במחסן יש להתקין אמצעי הגנה מיוחדים על המדפים כמו עמודי מגן, פסי הגנה וכיוצא בזה.
תחזוקה שוטפת
יש לבצע תחזוקה שוטפת במחסן, כולל ניקיון ותחזוקה לפתרונות המידוף ולאזורי העבודה במחסן של בית העסק.
למידע נוסף ולייעוץ מקצועי בנושא כללי בטיחות במחסן ולהזמנת פתרונות מידוף איכותיים – צרו קשר עוד היום עם חברת ארז ריהוט תעשייתי.